Hieronder gewoon even kort 5 tips om je eetpatroon te verbeteren. Kijk of ze bij je passen en je ze kan toepassen. Kom je er toch niet aan uit? Laat het me weten, wie weet heb ik nog wel een tip die wel werkt voor jou.
1. VOEG MEER GROENTE TOE
Groentes zijn echte vitaminebommetjes. Daarbij zijn ze onmisbaar voor een gezonde darmflora vanwege de vezels. Vrij vertaald: een fijn buikgevoel en goed kunnen poepen. Met groente doe je je lichaam een groot plezier. Om die aanbevolen 250 gram per dag te halen eet je ze het liefst de hele dag. Dus niet in een keer een flinke berg bij je avondeten (mag wel natuurlijk!), maar ook bij je ontbijt, je lunch en als tussendoortje. Zo is die 250 gram gehaald voor je er erg in hebt.
2. EET VOLKOREN
Misschien een open deur, maar hoe vaak eet je nu echt volkorenbrood? En zijn je pasta- en rijstgerecht altijd met de volkorenvariant gemaakt? Je doet jezelf en je gezondheid hiermee een groot plezier. Wist je dat vezels belangrijk zijn voor een gezond cholesterolgehalte? Ook geven ze je een vol gevoel, waardoor je
minder snel trek hebt in iets lekkers.
Bonustip: Ben je nog niet helemaal gewend aan de smaak van volkorenpasta of zilvervliesrijst? Mix de volkoren versie dan met je favoriete witte pasta- of rijstvariant. En stap van witbrood eerst over naar ‘gewoon’ bruin brood en als je er aan gewend bent naar volkorenbrood. En dan is fijn volkoren helemaal prima!
3. VARIEER MEER
Geen enkel product bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt en daarom is afwisseling zo belangrijk voor je gezondheid. Gooi je vaste ontbijt- en lunchgewoontes op de schop. Eet je altijd ontbijtgranen met zuivel en fruit? Wissel dan bijv. het soort fruit af en de ene keer kwark en de andere keer (plantaardige) yoghurt. Of wissel die granen met fruit en zuivel af met havermoutpap/overnight oats, crackers of roggebrood. Dus niet elke ochtend dezelfde start van de dag, maar wissel bijvoorbeeld drie gezonde ontbijtjes af gedurende de week. Ook de lunch kan uit zoveel meer bestaan dan boterhammen. Denk aan een lunchsalade, soep met roggebrood of tortillawraps. Of voeg elke week een nieuw gerecht toe aan je vaste weekmenu om zo langzaam te wennen aan andere soorten gerechten.
4. LET OP ZOUT
Zout is aan tal van kant-en-klare voedingsmiddelen toegevoegd. Door minder uit pakjes en zakjes te koken en te kiezen voor minder bewerkte producten kun je de inname hiervan al drastisch beperken. En kook je hier toch mee? Laat dan de zoutpot staan en voeg niet ook nog extra zout toe.
6 gram is de maximale hoeveelheid die we per dag binnen zouden moeten krijgen. 85% van de Nederlanders zit daar ruim boven.
Bonustip: Verse kruiden zoals basilicum, rozemarijn, tijm en bieslook zijn echte smaakmakers voor je gerechten. Zo kun je weer minder zout gebruiken en proef je veel meer van de andere smaken.
5. KIES VOOR GOEDE VETTEN
Verzadigde vetten worden in verband gebracht met hart en vaatziekten en zitten voornamelijk in dierlijke producten, zoals melk, room, kaas en vlees. Zeg maar: alles wat van een beestje op 2 of 4 poten afkomt. Onverzadigde vetten hebben deze nadelen niet. Vette vis (vissen hebben geen poten hè), ongezouten noten, olijfolie en avocado’s bevatten veel onverzadigde vetten. Deze zijn een stuk gezonder.
Bedenk ook: welke vetten je ook eet, ze leveren je lichaam veel energie. Beperk je tot kleine porties, kies de halfvolle of magere variant van een product of vervang het vette product door een minder vet alternatief of een met voornamelijk onverzadigde vetten. Zomaar alle vette producten schrappen is overigens ook niet goed want je lichaam heeft wel vetten nodig. Zo zijn er 4 vitamines die en/of alleen in vetten zitten en/of alleen d.m.v. van vetten worden opgenomen: vitamine A, D, E en K. Vitamine D is bijv. niet alleen nodig voor de weerstand, maar ook heel belangrijk voor de opname van calcium (sterke botten, ook voor je ongeboren kindje als je zwanger bent). Deze 4 vitamines zitten/worden verwerkt met name in/door producten met onverzadigde vetten. Je lichaam geeft is wel degelijk vet nodig, maar dus voornamelijk onverzadigde vetten.
Tip: Vind je 20+ of 30+ kaas uit de supermarkt niet zo lekker? Vraag je lokale kaaswinkel of de kaasboer op de markt eens om een minder vette variant kaas. De smaak zal je positief verrassen.
Bron: BGN