Yes, het is weer kersentijd! In mei of juni liggen de eerste kersen in de winkel. In de zomertijd zijn ze helemaal volop te verkrijgen bij kersentelers, op de markt en in de supermarkt. Ben jij net als ik ook zo dol op kersen? Sla ze snel in want goed nieuws: ze zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond!
Kersen zijn echte vitaminebommetjes want ze zijn rijk aan vitamine A en bevatten veel vitamine C. Ook zit er veel van het mineraal kalium in kersen. Dit mineraal werkt bloeddrukverlagend en beschermt tegen hartritmestoornissen. Ook zorgt kalium er – samen met natrium – voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Handig om te weten als je veel sport.
Daarnaast bevatten kersen ook bètacaroteen. Ook wel bekend als provitamine A en wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A is o.a. belangrijk voor de weerstand en het gezichtsvermogen, maar draagt ook bij aan gezonde botten, tanden en huid en de groei (ook voor je ongeboren kindje).
Ook als je wilt afvallen, kun je met een gerust hart een schaaltje kersen eten. Vaak wordt gedacht dat je dik wordt van fruit omdat het bol staat van de suikers, maar kersen bevatten weinig calorieën. Een bakje met 200 gram kersen (da’s dus 2 porties fruit!) bevat zo’n 108 kilocalorieën. Een zeer verantwoord tussendoortje dus! Oja, fruit bevat dan misschien wel suiker dus calorieën, maar fruit bevat zoveel meer dan alleen suiker, zoals vezels, vitamines en mineralen. Nog altijd een stuk voedzamer dan een zak snoep 😉
Kersen zijn een zomerfruit. Vaak zijn ze al in juni of zelfs al mei verkrijgbaar, maar in juli en augustus zijn ze echt op hun lekkerst. Voor de smaak kun je ze het beste onafgedekt bewaren op een koele plaats. Ze zijn dan zo’n één tot twee dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze wat langer bewaren, ongeveer drie tot vijf dagen. Op kamertemperatuur zijn ze echter wel het meest smaakvol.
Was kersen altijd goed onder stromend water voordat je ze eet. Net als op al het fruit kunnen er schadelijke bacteriën of virussen op kersen voorkomen.
Eet de kersen op zonder pit, slik ze dus niet door. Niet omdat er anders een kersenboom in je maag gaat groeien 😉 maar omdat in de pitten van kersen blauwzuur kan voorkomen, oftewel cyanide. Deze giftige stof komt vrij als je een pit fijnkauwt of vermaalt. Maar mocht het een keer per ongeluk gebeuren, dan kan dat niet gelijk kwaad. Maar eet ze dus eigenlijk altijd zonder pit, want die pit is ook helemaal niet lekker. Voor het maken van jam, compote of gebak moet je ook de kersen eerst even ontpitten, om dezelfde reden. Vind je dat net als ik veel te veel gedoe dan kun je ook kersen op sap kopen. Kijk dan wel goed dat het kersen op eigen sap zijn en niet op siroop want daar zit enorm veel (overbodige) suiker in.
Bron: Gezondheidsnet